Borang Permohonan Bantuan Lesen 1Malaysia (BL1M)

on Tuesday, January 15, 2013

Borang Permohonan Dan Pendaftaran BL1M Bantuan Lesen 1 Malaysia. Hanya lesen motosikal sahaja diperuntukkan dibawah program ini. Skim ini bertujuan untuk membantu warga Malaysia khususnya golongan muda untuk memiliki lesen motosikal yang sah selain memberi kesedaran mengenai undang-undang jalan raya dan membina etika pemanduan berhemah.

Objektif BL1M
  • Menggalakkan pemilikan lesen pemanduan yang SAH.
  • Membantu BELIA yang amat memerlukan lesen tetapi kurang mampu.
  • Menggalakkan pendidikan tentang undang-undang jalan raya serta membina etika pemanduan berhemat.
  • Merealisasikan hasrat kerajaan untuk mencapai kadar kemalangan jalan raya yang minimum.
  • Memberi lesen kepada penunggang motosikal dengan kadar murah diakhir kursus pemanduan mereka.
Syarat Kelayakan
  • Semua warganegara MALAYSIA berumur di antara 17 hingga 40 tahun pada atau selepas 01 Januari 2013
  • Tidak pernah memiliki sebarang jenis kelas lesen memandu
  • Hanya sah untuk lesen Kelas B2 sahaja
  • Sihat tubuh badan
  • Menepati semua kriteria yang telah ditetapkan oleh pihak Penganjur dan Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ)
  • Dikenakan yuran sebanyak RM199.00 (dibayar semasa program pendaftaran dijalankan secara Money Order pada ‘My E.G. Services Berhad’)
  • Sila bawa kad pengenalan asal semasa proses pendaftaran.
  • Menduduki semua ujian yang ditetapkan oleh pihak JPJ
Cara Permohonan BL1M Bantuan Lesen 1Malaysia
 1. Untuk membuat permohonan, sila dapatkan borang dengan klik pada laman dibawah:
2. Pemohon berdaftar akan menikmati yuran diskaun untuk lesen motosikal kelas B2 yang mana mereka hanya perlu membayar sebanyak RM199.00.

3. Bantuan adalah penuh dan melibatkan ujian teori undang-undang secara komputer, latihan,ujian praktikal dan sebagainya.
Ranking: 5

{ 27 comments... read them below or add one }

mariana bt kassim said...

McM mana nk isi borang on9 x boleh bkk huhuhu


January 15, 2013 at 8:56 PM
mohd fauzi said...

napa x leh isi ni...


January 16, 2013 at 12:27 PM
aida rashid said...

x bole pun...baik pakai sistem manual..


January 16, 2013 at 9:25 PM
angel_19 said...

kalau lepasan spm , nak letak BELAJAR : YA atau TAK ??


January 17, 2013 at 10:40 PM
Anonymous said...

knp x leh isi ni... pkai manual bole x??
..


January 19, 2013 at 11:49 AM
nurul said...

asal tak dapat isi ?


January 20, 2013 at 12:25 PM
Mia Elyscha said...

xleh bukak nape ye...


January 22, 2013 at 12:46 PM
Anonymous said...

dftr di www.myeg.com.my


January 23, 2013 at 7:44 PM
suria Su said...

Kalau umur 17 april nnt now boleh isi borang tak?


January 26, 2013 at 5:29 PM
suria Su said...

Soalan..
Jika sekiranya tarikh lahir april (17 thn) boleh isi borang sekarang tak??


January 26, 2013 at 5:30 PM
Anonymous said...

kalau da ada lesen memandu kereta bole ke nk apply yg ni?


January 28, 2013 at 10:07 PM
Anonymous said...

Lesen d. .X der ker...utk kereta...x sesuai ler motor...


January 30, 2013 at 12:31 AM
derrick97 said...

kalau nak ambil lesen kereta nak umur berapa ?=)
17 sudah boleh ?? =)


January 30, 2013 at 11:12 PM
shark said...

mcm ne nak isi borng ni ?


February 4, 2013 at 12:15 PM
Nana Ida said...

knape tak boleh bukak ?


February 4, 2013 at 5:25 PM
MoHd HasHimUddiN said...

cube bace arahan2 die bagi, lepas tu klik link ni http://www.bl1m.my/


February 12, 2013 at 11:45 AM
StanIta S.J said...

lesen untuk bawa kenderaan xde ke ?


February 13, 2013 at 5:11 PM
ejoul said...

Pendaftaran telah ditutup.. boleh bagi kunci tak nak buka balik pendaftaran.?


March 7, 2013 at 9:16 AM
lia said...

pendaftaran sudah di tutup


March 21, 2013 at 11:10 AM
pinkieydreamz said...

pdftaran dh tutup ke?


March 23, 2013 at 8:22 PM
mohd firdaus said...

tumpang tanya...??
nak ambil lesen motor kena umur berapa ya? tolong beri tahu saya


May 10, 2013 at 3:04 AM
angah renab said...

bile dapat mohon lagi?


May 19, 2013 at 1:55 AM
Nur Kasih said...

camne nakk apply nie?


January 27, 2014 at 2:50 PM
Jully Js said...

bila dapat memohon lagi


January 28, 2014 at 9:42 PM

Post a Comment

 
© Malaysian Bite All Rights Reserved